Nedgang i antall tilrettelagte avhør i Norge får fagfolk til å reagere

I løpet en tidsperiode på under seks år har antall tilrettelagte hatt en samlet nedgang på over 30%. Det får fagfolk til å reagere.

Publisert: 28.08.24

Et tilrettelagt avhør er en spesiell form for avhør som brukes i Norge for å sikre at sårbare personer, spesielt barn, personer med utviklingshemming eller andre med spesielle behov, kan gi forklaring i en rettslig sak på en trygg og hensynsfull måte. Tilrettelagt avhør gjennomføres for å minimere belastningen på den som blir avhørt.

I løpet en tidsperiode på under seks år har antall tilrettelagte avhør i Norge hatt en samlet nedgang på over 30%. Det får fagfolk til å reagere.

Hva er et tilrettelagt avhør?

Avhøret blir gjennomført av en spesialtrent polititjenesteperson eller annen kvalifisert fagperson, ofte med erfaring innen psykologi, barnevern eller lignende. Før avhøret kan det være behov for å skape en trygg og rolig atmosfære, tilpasse spørsmålene til alderen eller utviklingsnivået til personen, og avklare hvilken informasjon som skal hentes inn.

Avhøret finner sted i spesialtilpassede avhørsrom, ofte kalt Barnehus eller avhørsrom i politiavdelinger som er designet for å være trygge og barnevennlige. Ofte er det kun avhøreren og barnet/den sårbare personen til stede under avhøret, men det kan også være en ledsager eller støttespiller til stede hvis det anses nødvendig. Avhøret blir som regel videoopptatt, slik at opptaket senere kan brukes som bevis i en rettssak. Dette forhindrer at personen må forklare seg flere ganger, noe som kan være belastende. Andre relevante personer, som advokater, aktorer eller dommere, kan følge med på avhøret via videooverføring i et annet rom for å sikre at det går korrekt for seg.

Etter avhøret vurderer fagpersoner om det er behov for ytterligere tilrettelegging eller oppfølging. Opptakene fra tilrettelagt avhør brukes som bevis i retten for å beskytte den avhørte fra å måtte forklare seg flere ganger i rettslige omgivelser.

Tilrettelagt avhør er en viktig del av rettssikkerheten for sårbare grupper, og sikrer at deres rettigheter ivaretas i rettsprosessen. Det er en metode for å beskytte personer som er spesielt sårbare fra å oppleve unødig stress og belastning under en rettslig prosess. Gjennom å bruke spesialutdannede fagpersoner sikrer man at forklaringen som gis, er så nøyaktig og upåvirket som mulig.

Når barn avhøres i volds- og overgrepssaker, legges det spesielt til rette. Men de siste seks årene har antall tilrettelagte avhør i landet gått betydelig ned. Dette gjelder spesielt for de minste barna. En økning i antall tilrettelagte avhør kunne oppnådd at færre saker ble henlagt, og videre at oppklaringsprosenten ble større.

Justisdepartementets kommentar til NRK viser at også regjeringen ser med bekymring på at antall avhør på barnehusene går ned. Gjennom deres rettssikkerhetsløfte har departementet varslet at de vil tilrettelegge for at det skal etableres flere underavdelinger av barnehusene på steder.

Knut Henning Larsen jobber blant annet som bistandsadvokat, og mener at tilrettelagte avhør er helt nødvendig. Har du spørsmål om hva som vil være det beste for din sak, kan det være lurt å ta kontakt med en advokat.

«Jeg opplever at de fleste barna synes det er påkjenning å snakke om, og derfor er det så viktig, både for å få dem til å fortelle, og for å trygge dem, at det blir gjort på en så profesjonell måte som det gjøres på barnehuset»

Knut Henning Larsen
Advokat - Partner

«Konsekvensen av nedgangen i antall tilrettelagte avhør er svekket rettssikkerhet av barn. Man risikerer at barn som lever med vold i nære relasjoner, blir værende i det.»

Knut Henning Larsen
Advokat - Partner

Kontakt oss